Gjesteinnlegg fra huskokken

Huskokken blogger

 

Jeg har bestandig vært glad i å lage mat. Jeg er på ingen måte noen kokk, men synes det er spennende å kombinere forskjellige råvarer, i håp om at resultatet blir spiselig.

Vi er utrolig heldige og priviligerte som kan fråtse vilt i det enorme utvalget av råvarer som vi har tilgang til her i Norge. Vi har selvfølgelig ikke alltid råd til å plukke fra øverste hylle, men det gjør ingen ting, siden utvalget er så stort.

Det er mange forskjellige grunner til at ikke alle kan spise all slags mat. Det florerer av uttallige typer intoleranser og allergier. Enkelte ting spiser vi bare ikke. Dette fordi vi synes det er ekkelt, eller at vi rett og slett ikke liker det.

Her i huset har kokking blitt ei spennende utfordring fordi min kjære samboer Kari har ei forholdsvis lang liste over matvarer hun ikke skal putte inn i kroppen sin. Denne lista inneholder ikke ting hun ikke liker, snarere tvert i mot, men det er altså råvarer hun ikke skal ha på grunn av at hun bl. a lider av en kronisk betennelse i tarmen som gjør at hun kan bli veldig syk hvis hun får i seg mat hun ikke skal ha. Min jobb blir altså da å lage måltider hvor følgende råvarer/matvarer ikke må benyttes;

Alle typer løk og hvitløk, smør, margarin, melk, fløte, rømme, potet, alle typer kål, de fleste rotgrønnsaker, en del frukt, svinekjøtt, pasta, ris…. og aller helst ikke sukker. Lista virker kanskje ikke avskrekkende lang, men den setter en del begrensninger i forhold til hva som kan lages. Vi har funnet ut at vi lager all mat fra bunnen av. Da har vi kontroll over hva som i neste omgang skal spises.

Stekt kylling og wok

 

En god og matglad kompis sa en gang til meg at det er bortimot umulig å lage deilige middagsretter uten å bruke løk eller hvitløk. Ikke vanskelig å være uening med han i det – tenk dere for eksempel Baccalao uten løk og hvitløk! Kunne ha ramset opp uttallige retter som i utgangspunktet ikke kan lages uten å bruke en eller flere av ingrediensene som finnes på nei-lista til Kari. Heldigvis er det slik at lista over ting Kari faktisk kan spise er utrolig mye lengre enn nei-lista.

Vi spiser oss gode og mette hver dag, og vi er stort sett enige om at det vi spiser smaker godt. Selv om de fleste rettene må trikses med og tilpasses, går det greit å få fram gode smakskombinasjoner som gjør maten spiselig. I går hadde vi vår versjon av Chicken Curry, og i løpet av uka som kommer blir det Lasagne (med squashskiver i stedet for pastaplater).

Kari har sagt at hun muligens kommer til å legge ut noen av “oppskriftene” våre her på bloggen senere. Bon Apetit! Hilsen Bjørn.

 

Kalkunbacon-salat
22 kommentarer
  1. Hei Bjørn! Ikke helt enig med deg at utvalget i Norge er enormt. Derimot synes jeg det blir mer og mer slik at det blir bestemt for oss hva vi skal spise, både iht utvalg og priser. Men et bra innlegg du har skrevet om dette og Kari. Likte bildene, ser veldig estetisk flott og godt ut. Kos dere masse i kveld – er lørdag 😜👍🏾

  2. Great blog Bjorn. You are a very good chef as Kari has told me many times about your wonderful and tasty dishes 😊 as you said, everyone has some foods that do not agree with them, but some more so than others. I think also as we get older our stomachs tolerate less. If I eat red cabbage, even though I like it, my stomach is not very happy. Bon appetit….

  3. Koselig med et gjesteinnlegg av deg kokken Bjørn 🙂
   Flott at du lager mat som dere kan spise begge to. ☺️ En utfordring når det er mye en ikke tåler, og da er det flott at du liker å lage mat, og trikse med det dere kan bruke.
   God lørdagskveld til dere begge! 🙂

  4. Koselig da at du skrev et gjesteinnlegg. Ja, det er sikkert mange typer mat man kan lage utenom de som Kari ikke tåler.
   Spennende å lese oppkriftene:)

   1. Takk for hyggelig kommentar! Satser på at Kari legger ut noen oppskrifter etter hvert. Ha en fin lørdagskveld😃

   1. Takk for tilbakemelding. Det tar faktisk ikke så lang tid å lage mat fra bunnen av når det gjøres enkelt og lettvint😃Ha en trivelig lørdagskveld!

  5. Ser delikate og gode ut de rettene!
   Det er jo godt med grønt, så antioksidanter er det mye av!
   Flink du Bjørn!
   Håper oppskriftene kommer etterhvert!
   God lørdagskveld!

   1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Det er bare å mase på Kari, så kommer det nok noen oppskrifter på bloggen😃. Ha en fin lørdagskveld!

  6. Næmmen så koselig med gjesteinnlegg fra deg da Bjørn.🤗 Heldigvis så er vi mennesker noen råskinn på å legge til oss vaner med tanke på nei maten, kan man ikke så kan man ikke liksom. Godt dere kommer frem til noen gode måltid likevel, du er flink til å kokkelere.

   Nyt kvelden begge to🥰

  7. Så utrolig kjekt med innlegg og en kokk i huset da………..Da er man sikra bra mat, som man tåler!
   God kveld til deg og kokken eller kokken og deg…

  8. Så koselig å lese gjeste-innlegg fra deg, og dette med mat og allergi ol gjør matlaging til en utfordring. Håper du stikker innom bloggen til Kari med noen spennende oppskrifter du lager 😊

  9. Skjønner jo at dere to fikser det sammen. Har man intoleranse, så har man! Andre forstår ikke sånt, så det er bare å passe på seg selv. Fristene matbilder 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg