Årets siste måltider med kokken

Stygg men god!

Jeg har fått servert fantastisk mange gode måltider av kokken min denne siste uka av år 2023. Vel, jeg er jo ekstremt bortskjemt med at samboeren min lager mat til meg hver dag året gjennom egentlig, men den siste uka har han overgått seg selv i kokkekunst. Han trives veldig godt på kjøkkenet vårt i Spania og han skryter stadig av de gode råvarene.

Akkurat som hos Tomsmatprat er den viktigste ingrediensen i Bjørns middager, kjærlighet. Det kjenner man på smaken, og det ser man på utførelsen. Under ser du bilder av middagene jeg har fått servert av samboeren min de siste dagene. Jeg legger ikke ved komplette oppskrifter, men noen kommentarer om hva rettene inneholder bare. Spør om du lurer på noe. 

Kamskjell.

Pannestekt kamskjell i brunet smør med ruccola. Overraskende godt! 😀

Ovnsbskt kalkun med grønnsaker og chips.

Kalkunfilét brunet i panna og stekt i ovnen, med grønnsaker stekt i ovnen, chips og hjemmelaget dressing av creme fresh, majones, lime og krydder/urter.

Chicken curry à la Bjørn

Kylling i curry. Oppskriften på denne har vi lagt ut i bloggen tidligere. Du finner den HER. Nan-brød smaker godt til!

Angus burger

På en av nærbutikkene her i Spania får vi kjøpt supergode Angus-burgere. Bjørn krydrer de med salt og pepper og topper med ost. Tilbehør er salatblanding, agurk, paprika, chips og stekt tomat. Litt majo.

Rosada klar til steking på en seng av grønnsaker.

Rosada (pargo rosada) er en fisk fra Middelhavet, og denne får vi ikke kjøpt hjemme i Norge. Vi kjøper den i fiskedisken på nærbutikken i Spania og ellers får man den servert på mange restauranter. Bjørn stekte vår rosada på en seng av grønnsaker, bestående av gresskar, gulrot, bønner, broccolo, squash, stangselleri og paprika. 

Ferdig stekt rosada.
Ukas beste måltid!

Stekt rosada servert med grønnsaker i ovnen, chips, og med dressing av creme fresh, majones, sitron, dill, salt og pepper. Fisken er stekt med salt og pepper, dill, sitron og noen smørklatter inni fisken. 

“Tradisjonell” spaghetti bolognese.

Vi fikk akutt lyst på spaghetti bolognese. Sausen er laget av kjøttdeig, finkuttet ingefær og chilli, salt, pepper, finkappet gulrot og stangselleri, hermetiske tomater, tomatpuré, en dæsj rødvin, smakt til med basilikum, oregano og lime. Som tilbehør hadde vi  surdeigsbaguett stekt i ovnen i olivenolje og havsalt. 

 

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/

15 romjulsbilder

Nydelige farger på himmelen etter at sola har gått ned.

Til tross for at jeg har vært mye liggende i stabil hvilestilling denne romjula, med utmattelser, hodepiner og betennelse i ei hofte, har jeg fått med meg mange fine opplevelser. En del av dem ganske enkelt fra terrassen min her på solkysten av Spania. Det har resultert i noen magiske minner i form av romjulsbilder. Her kommer en liten bildekavalkade med 15 av dem. 😊

Utsikt mot månen under en palme.
Høyt der oppe
Den magiske sola står opp.
Vakre solnedganger
Nok en magisk solnedgang.
Månen dukker opp mellom pipene.
Fullmånen 27. desember 2023.
Donut-kos!
Elefantene mine ønsket seg lysbelagt rød løper til jul!
Koselig hus i nabolaget.
Louise har tatt juleferie.
Låst for anledningen.
Julepynt, palmer og appelsiner.
Julepyntet tobakksbutikk.

 

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/

Fredagsbildet fra Kristin

Dette er et konsept hvor min tremenning Kristin Finnestrand fra Nærøysund i Trøndelag har et gjesteinnlegg i bloggen min med ett eller flere bilder på fredager. Hun velger ut bilder som hun har tatt på turer i nærområdet sitt. Kristin og jeg kommer fra omtrent samme sted, og jeg føler spesielt slektskap med henne pga. vår felles oldemor Nella fra Flosand, hvor Kristin dessuten bor deler av året.

 

Her kommer det siste fredagsbildet fra Kristin for i år. Teksten som Kristin har plukket ut, finner du på kalendersiden under bildet. 

 

 

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/

Gressklipping i romjula

Oi, det er varmt, utbrøt Bjørn i det han skred ut på terrassen i tøflene litt etter tolv på formiddagen. Skjorta ble raskt byttet ut med baris. Jeg forholdt meg rolig i sofaen. Hofta var vond, jeg hadde fått en betennelse, og satt mest mulig i ro, når jeg ikke stavret rundt på krykker. Nedenfor var vaktmesteren i ferd med å klippe gress ved bassenget. Tenk det! Gressklipping i romjula!

Det hørtes unektelig ut som en snøfreser, men det var altså en gressklipper. Nok en påminnelse om hvor heldige vi er som kan nyte varmen denne juleferien! Bjørn inviterte meg med på skitur i går. Han er full av tull og tøys. Og jeg elsker det. I dag fantaserte han om at han ville kjøpe piggsko til meg, sånn at jeg kan jogge opp og ned trappene i nabolaget… Humor og godt humør er så viktig i mange av livets settinger. Det er faktisk mye god helse i god humor. 😍

 

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/

Ladesokkene

Ligger på lading

Når energinivået er på bunnivå, tar man gjerne i bruk ulike virkemidler for å lade. Disse nye ladesokkene fikk jeg i julegave fra Stine, den eldste dattera mi. De er myke og gode, og i kombinasjon med livgivende stråler fra den spanske sola, får jeg energipåfyll mens jeg ligger i en behagelig luksussolstol.

Når dette blir en rutine, og sola og varmen byr på påfyll hver dag, må da batterireservene begynne å fylles opp, tror du ikke? Jeg satser på at ladesokkene gjør en forskjell, slik at kroppen etter hvert begynner å ta til seg lading nedenfra og oppover, gradvis, slik et batteri gjør.

Egentlig er det bikinivær. Jeg har imidlertid valgt å beholde klærne på, siden jeg nylig hadde føflekkreft. Jeg har skjønt at jeg må ta ekstra godt vare på huden min. Det er jo vinter, og det er liksom ikke så nødvendig å bli brun i romjula. Solbrillene sitter normalt på under hatten, men de smatt utenpå hatten for bildets skyld. 😉 

Ligger fortsatt på lading

 

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/

Brann i naboblokka

Jeg satt ute på terrassen og koste meg i den varmende sola da stillheten gikk over i ulende sirener. Stor var overraskelsen da i tillegg to store brannbiler suste forbi rett nedenfor. Jeg spratt opp fra den behagelige solstolen, gløttet over gelenderet og oppdaget røykskyen fra naboblokka. Bjørns nese hadde ikke tatt feil da han to minutter tidligere hadde kjent røyklukt. Vi antok at røyklukta kom fra at noen laget seg middag, og kanskje tok vi ikke feil… Med unntak av at denne middagslaginga hadde gått over styr. 

Det var full utrykning, og lokale politibiler kom også raskt til brannstedet, fire til sammen. Bjørn og jeg bestemte oss for å gå og sjekke, og smatt inn i hvert vårt skopar og gikk ut. Ikke for å forstyrre utrykningsfolkene, men for å se om vi kunne føle oss trygge i leiligheten vår. Alt var under kontroll i det vi rundet hjørnet på blokka vår. Røykdykkere og brannfolk hadde allerede slukket brannen, men røykdykkere og brannslukkere (bomberos) gikk inn og ut av den skadelidende leiligheten en i flere runder etterpå.

Brann i naboblokka
Bomberos og policia

Helt sikkert er det i alle fall at leiligheten som hadde røykutvikling og brann, ikke er beboelig lenger. Ut fra lyden av vann fra brannslangene å dømme, ble det pumpet ut temmelig mange liter vann inn i leiligheten,  og vannskader kan være like ille som brannskader. Det var ingen ambulanser til stede, så da har nok ingen blitt skadet i brannen. Og godt er det!

Jeg er usikker på hvordan brann i ei murleilighet “oppfører seg”. Vil den spres inn til naboleiligheter gjennom luftekanaler, og etter hvert også via vegger og tak? Blir det litt som en pipebrann?

Etterpå kunne vi gå tilbake til vår leilighet og fortsette den rolige og fine juledagen vår her i Spania. Med litt kaffe og te. Mens de som hadde sin leilighet full av aske og vann, fikk snudd alt på hodet. Stakkars dem. Jula er ei tid hvor vi opplever en del branner i boliger hjemme i Norge. Nå fikk vi oppleve det i Spania også. Ellers er det mest utendørsbranner/skogbranner man er redd for her. Det er veldig tørt her nå også, og det er innført vannsparing pga. tørke. Vi er ikke direkte berørt av det, men tenker på det når vi bruker vann. Hver dråpe teller.

Bjørn på trygg avstand til brannen

 

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/

Amputert julaften

Julaften i år ble litt amputert. Annethvert år er døtrene mine hos faren sin på julaften, og da blir jula annerledes i utgangspunktet. Samboer Bjørn og jeg har da valgt å reise til Spania for å nedskalere julefeiring og få andre opplevelser. Vi gledet oss til å spise julemiddagen på restaurant, og kokken Bjørn så også frem til fri fra kokking og oppvask.

Årets juletre
Tre nøtter til Askepott – En tradisjon på julaften!

Og slik ble det! 😊 Planen var å spise på en spansk restaurant i Fuengirola, siden vi er i Spania. Vi bestilte bord på forhånd, og det var lurt fordi det skulle vise seg at det var en populær restaurant. Men mer skandinavisk enn spansk, hahaha… Det skjønte vi da vi så flaggene bak juletreet, og ut fra nasjonaliteten på de andre gjestene. Servitøren fortalte at han var svensk, men kom fra India (Punjab) og bor altså i Spania. Han var muligens eieren av restauranten også, ut fra det vi kunne se.

Månen hadde stått opp og sola var i ferd med å gå ned da vi kom til Fuengirola.
Restauranten hvor vi skulle spise middag på julaften.
Juletre og diverse flagg

De hadde skikkelig god mat og drikke på Aroma restaurant. Bildene i dette innlegget taler for seg selv. Jeg må likevel få trekke frem forretten. Stekt camembert med et tynt lag av noe nydelig godt (filodeig) som omsvøpet osten dandert med frukt og sjokolade. Himmelsk godt! Helst ville jeg hatt fisk til hovedrett, men alle fiskeretter inneholdt løk/hvitløk, og da måtte jeg droppe det ønsket siden  jeg ikke ville ha kolikksmerter. Spanjolene spiser gjerne fisk på julaften. Biffen min var perfekt kremert, mens Bjørns and var litt tørr. Han savnet saus.

Forretten
Hovedretten
Spesialsalt fra Hawaii
Desserten
Crème brûlée, kaffe og brandy på Bjørn.

Et stykke ut i hovedretten tok dessverre energien min slutt. Jeg hadde ladet mye på forhånd, men batteriene på kroppsmaskineriet mitt er temmelig nedkjørt for tida.  Det hjalp heller ikke å “sprite opp” med god rødvin. Bjørn derimot fikk bra påfyll av en gedigen brandy til desserten. Siden kelneren vår mente det var så lite igjen på flaska, kunne han like godt tømme resten i Bjørns store glass, noe som førte til stødig gange da Bjørn skulle en tur på toalettet for å gjøre plass til mer…

Men da var mine batterier under pari, og det var på tide å avslutte kvelden. Klokka var bare åtte, så det var lett å få drosje. Jeg segnet om i drosjen, klarte ikke sitte oppreist en gang. Men vi fikk i alle fall med oss et par julegater og litt julestemning, om enn en anelse mer amputert enn planlagt.

Det svarte i bakgrunnen er havet
Rolig julegate på julaften
Bikinibutikk på julaften?

Etter en time på sofaen, hadde jeg spart opp nok krefter til å åpne julegavene fra døtrene mine. Thea hadde malt et nydelig bilde, av meg, mens Stine hadde kjøpt veldig kule ladesokker til meg. ❤️

Etter 12 timers søvn i natt og dessuten påfyll av skumnisser (medbragt), kunne jeg i dag stå opp til en fin 1. juledag, som bl. a. inneholdt en tur ut på verandaen i sola. Man bør jo gå tur 1. juledag, ikke sant! Min tur ble kanskje ikke så lang, men helt perfekt for meg! 🌞

Har du hatt en fin julaften? Fortsatt god jul! 

Julemenyen på Aroma

 

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/

God jul! 🎄

Nissene har fått lov til å være alene hjemme i noen dager. Muligens stikker noen nabonisser innom for å besøke dem innimellom, mens Bjørn og jeg er i Spania. Men ellers har jeg fóret nissene med masse riskrem og rød saus før vi dro, så de er godt ivaretatt og burde dessuten ha selskap i hverandre. 🎄

Snøen som falt i går, er borte nå (jfr. Bjørn). Turen ned til Spania i går var slitsom, men nå er vi her, og satser på mye påfyll fremover! 🌞

De neste dagene ser slik ut:
23. desember: Handle mat og pynte til jul på “hytta” i Spania.
24. desember: Se Tre nøtter til Askepott på TV og spise julemiddag på spansk restaurant.
25. desember: Hviledag på hytta.
26. desember: Hviledag på hytta

Jeg vil ønske alle ei riktig god jul, både på grunn av og til tross for! Ta vare på hverandre! ❤️

Soloppgang lille julaften 2023

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/

Fredagsbildet fra Kristin – før jula ringes inn

Dette er et konsept hvor min tremenning Kristin Finnestrand fra Nærøysund i Trøndelag har et gjesteinnlegg i bloggen min med ett eller flere bilder på fredager. Hun velger ut bilder som hun har tatt på turer i nærområdet sitt. Kristin og jeg kommer fra omtrent samme sted, og jeg føler spesielt slektskap med henne pga. vår felles oldemor Nella fra Flosand, hvor Kristin dessuten bor deler av året.

 

Sola har snudd, og dette er et fint bilde i mørketid. Fredagsbildet fra Kristin er det siste før jula ringes inn i år. Sola har snudd, og nå blir dagene gradvis lysere igjen.

Solsnu… Mot lysere tider.

 

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/

Dukene fra Fauske kom i tide!

Siden vi drar til sydligere strøk i jula i år, har jeg ikke julepyntet så mye hjemme her i Trondheim. Juletreet får bli stående ute i boden og hvile frem til neste jul, men en del av de hyggelige nissene har likevel krøpet inn i varmen. De laget en koselig atmosfære for oss da vi hadde førjulsselskapet med familien i går. Dukene fra Fauske kom også frem i tide, så i år ble det pyntet med stilige duker fra “Diamanten”! De røde har fått innvilget hvileår.

Når vi kommer hjem fra Spania, er jula over og det et nytt år. Da kan det passe bedre med nyttårsduker, tenker jeg. Det var nettopp denne tanken som gjorde at jeg begynte å søke etter hvite duker ispedd gull- eller sølvtråder. Jeg så for meg duker som kan brukes både til jul og nyttår. Imidlertid maktet jeg ikke å rase rundt i butikker og lete, så jeg begynte å lete på det store nettet i stedet. Det måtte da gå an å finne slike duker i butikker i Trondheim via diverse hjemmesider, slik at jeg slapp å slite meg ut på jakt? Evt. få dem tilsendt i stedet? Det var da nettstedet til en butikk på Fauske dukket opp, Diamanten!

Denne butikken hadde løpere og putetrekk som jeg ønsket meg i hvit eik, både med gull-tråder og sølvtråder. Men dessverre ikke mange nok i én av fargene. Jeg ga imidlertid ikke opp så lett, og sent en søndag kveld skrev jeg til Diamanten og spurte om de kunne hjelpe meg. Kort tid etter, faktisk den samme søndagskvelden, kom det svar. De hadde løpere og putetrekk i hvit eik med sølv, og spurte om jeg ønsket at de sender. Ja, selvsagt! Vi kommuniserte per mail et par runder i etterkant, og plutselig var en pakke fra Fauske på vei til meg! 🙂

Duker og putetrekk fra Fauske

Det første jeg så da jeg åpnet pakken var et par små duker som glinset i gull på det hvite, noe jeg ikke hadde bestilt… Men det viste seg at løperene og putetrekkene jeg hadde bestilt i hvitt med sølv, også lå der. Så da var nok de to brikkene en hyggelig bonus. Jeg fikk forresten 30 % avslag da jeg bestilte, og betalte ikke porto heller. Hva slags butikk er Diamanten egentlig? En skikkelig snill butikk med utrolig snille ansatte som tar godt vare på kundene sine? For en service! Jeg er både forbløffet, forundret og overrasket på samme tid. Store smil sendes nordover til Diamanten på Fauske fra meg, nabobyen til min barndoms hjemby Bodø. ❤️ 

Lille julaften-feiringen som vi tok på forskudd i går ble koselig, hyggelig og trivelig! Den gikk altså helt etter planen! 

I kveld pakker vi kofferten, og da rekker vi faktisk en lille julaften i Spania også i år. Det blir ikke like julete som hjemme i Norge, men det tar vi igjen til neste år når det er “vår tur” til å ha barna våre hos oss på julaften. ❤️

HER finner du oppskrifa på den sagnomsuste makaronisalaten min. 

 

Takk for at du er innom og besøker bloggen min, og velkommen tilbake! 🙂
Her kan du like/følge facebook-siden til bloggen: https://www.facebook.com/MEogMEning/