Får eldre mennesker ME?

 

Her om dagen var jeg i kontakt med ei dame som spurte om det fins noe informasjon om ME hos eldre mennesker. Hun fortalte at hun trodde hennes mor på 79 år kan ha fått ME. Legene finner ingen forklaring på den gamle damens akutte sykdomstilstand. 79-åringen har gått fra å være frisk og aktiv til å være sengeliggende og ute av stand til å stelle seg selv omtrent over natta. Symptomene er som for ME-syke.

Denne dattera har grei kunnskap om ME, hva som er symptomer og hva det vil si å ha ME. Hun mener imidlertid at det er lite eller ingen informasjon om forekomst av ME blant eldre mennesker, altså eldre mennesker som får ME når de er gamle. Hun hadde søkt på ME-foreningens sider og sier at det er påfallende at det ikke fins noe lesestoff om ME hos eldre, altså nyoppstått ME hos eldre, men mye om ME hos yngre og voksne.

Får eldre mennesker ME? Er dette lite problematisert? Kan i så fall eldre være større offer for ME enn de som er yngre, siden deres ME-symptomer blir bortforklart som noe annet, at det skyldes alder eller evt. symptomer fra andre diagnoser? Hva er årsaken til manglende fokus? Jeg kjenner flere med ME som har passert 70, men disse har hatt ME i mange år og er ikke “nysyke”. De fleste jeg kjenner til eller har hørt om som har fått ME, har enten vært i aldersgruppa 30 – 50 år eller tenåringer, noen få også i tidlig barneskolealder.

Jeg syntes problemstillingen var såpass interessant at jeg sa jeg skulle kontakte ME-foreningen, og sendte en forespørsel. De tok straks tak i oppdraget med å finne ut mer om dette, og skrev i tillegg at aldergruppen er noe de bør se mer på.

I undersøkelser utført i regi av ME-foreningen fremkommer det at antallet over hvor mange som har fått ME etter fylte 60 år kan telles på én hånd. Det fins statistikker for flere sykdommer over hvilke aldersgrupper sykdommene typisk opptrer. Altså i hvilke aldersgrupper de fleste som får en bestemt syksom, er i. Dette er blant annet gjeldende for MS, som har mange fellestrekk med ME. 

I avsnittet under finner dere som er interessert i temaet, noen lenker å kikke innom. Jeg fikk tilsendt disse fra generalsekretæren og assisterende generalsekretær i ME-foreningen. Ingen av lenkene inneholder svar på spørsmålet jeg fikk fra innringeren, men de inneholder uansett informasjon som kan være interessant eller nyttig. For min del dukket det opp fakta om utfordringer jeg ikke hadde tenkt på tidligere. 
Jeg synes den siste lenken sa en del om hvordan eldre (og ME-syke generelt) opplever å ha ME, og jeg ser for meg at en del symptomer som er typiske for ME av helsepersonell henges på knaggen “en del av det å bli eldre”. Det er interessant at det fins studier på ME i forhold til levealder, men det vil vel alltid være symptomer og bivirkninger i en kropp som er inaktiv og ikke er frisk, slik at man eldes raskere. 
———————–
Takk for at du stakk innom bloggen, og velkommen tilbake!
Du finner blogginnleggene mine på Facebook: Link
På Instagram finner du innleggene på “story”: Link
Blogginnleggene kan deles med de du tenker kan kan ha interesse av å lese 🙂

 

5 kommentarer
    1. Det var interessante tanker, for det vil jo være rart om det ikke er eldre som også får ME.
      Og som du skriver, så henges det sikkert ofte på “at de er gamle” knaggen.
      Flott at du deler dette! 🙂

    2. Det er rart hvordan diagnoser ofte knyttes til alder og at eldre mennesker ofte ikke får diagnoser fordi de «bare» er gamle og dårlige.
      Godt at ME-foreningen tar tak i dette og får fokus på det. Det ville jo være rart hvis ikke det er eldre som også får ME. Godt at du sa fra.🤗

    3. Dette var veldig interessant, for de man hører om og kjenner som har ME har fått det som unge. Når det gjelder de eldre, så blir det kanskje avfeid med at det bare er alderen. Bra at du kontaktet foreningen og spurte.

    4. Så flott du skriver om dette.
      Jeg har ME selv men er 40, men jeg tror Gome fikk dette i eldre alder. Hun er kanskje den i familien som har møtt meg med mest forståelse. Og det var som om vi snakket sammen på ett annet nivå.

      Det ble selvsagt ikke tatt tak i, hun var jo gammel, og ingen forsto tillegsbyrden dette utgjorde.
      Det er det som er så trist. Man tror det handler om å være sliten, og skjønner ikke at dette er alt annet

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg