Påskeprosesjonen

Denne karen ga meg et slag med klubba

 

Her i Spania kan man få med seg mange påskeprosesjoner, siden hvert sted har sine egne, og dessuten foregår disse prosesjonene på alle helligdagene i påska. Sånn sett kan man for eksempel se én i Fuengirola, én i Benalmádena Pueblo og en tredje i Malaga. Spania er hovedsakelig katolsk, og påska er deres helligste høytid. 

Jeg avtalte med venner at vi skulle se påskeprosesjonen i Arroyo de la Miel på langfredag. Litt før halv åtte var vi på plass rett ved kirka der prosesjonen gikk ut fra. Det var stort oppmøte av folk både gatelangs og på terrasser. Vi fikk oss en fin plass med god utsikt til prosesjonen. Den var faktisk så god at vi mer eller mindre kunne ta på de som deltok i prosesjonen, siden disse gatene var såpass trange. Nærmere sentrum av Arroyo er gatene bredere og normalt ganske traffikert.

Lokalpoliti og sikkerhetsvakter er på plass for å rydde i folkemengden
Folk er på plass på terrasser og gatelangs
Starten på prosesjonen på langfredag
Stolte korpssoldater runder svingen
Bakerst i dette korpset gikk de med skarptrommer og klubbetrommiser

Hver gang prosesjonen stopper opp, f.eks. når flåtebærerne må sette ned flåten og ha en hvilepause, stopper hele prosesjonen opp i noen minutter. Den første pausen kom da den bakerste mannen i dette korpset på bildet over stod rett fremfor nesa mi. Jeg måtte rygge noen cm, så langt det lot seg gjøre uten at jeg tråkket menneskene bak meg på tærne. Fyren med klubba trommet hardt og brutalt videre, slik at flere holdt seg for ørene. Jeg liker trommer, og kjente den gode rytmen i brystet, men det var ikke like morsomt å få klubba på fingeren. Klubba ble sveivet rundt rett foran ansiktet mitt i fast takt i nærmere fem minutter. Han var ikke interessert i å slutte å gjøre sveivingene mindre, og jeg var ikke interessert i å flytte meg bort fra plassen min, så da ble det en liten stillingskrig, til troppen spankulerte videre. Bildet øverst er nok grunnen til at jeg fikk smake klubba på fingeren, siden jeg rørte meg bittelitt da jeg tok dette bildet. 

Røkelse

Og så kom det flotteste av alt i prosesjonen, nemlig flåten med Jesus på korset plassert på toppen. Den er båret av sterke gutter og jenter. Med sine rytmiske, vuggende bevegelser frem og tilbake i takt med musikken, for å klare å bære flåten. Det er et mesterstykke å klare svingen i disse trange gatene, og noen mennesker i flotte habitter følger nøye med og veileder underveis. Noen andre går rundt med høye blå staver for å løfte opp strømkabler som går på kryss og tvers over gatene, slik at flåten ikke river av disse. 

Flåten med Jesus på korset nærmer seg
Klarer flåten svingen?
Flåten er i ferd med å forsere svingen
Jeg fikk alle på nært hold da de svingte
Svingen er vel gjennomført, og publikum klapper 😊
Flåten fortsetter oppover gata
Ny høyresving forut
Ei lita aspirantjente midt inni 😊

Spredning av røkelse for renselse
Flåten med den sørgende jomfru Maria nærmer seg
Flåten med jomfru Maria tar svingen

Nesten ferdig med svingen

Ser du jomfru Maria på toppen av flåten?
Mer korpsmusikk
Balongsalg til slutt, akkurat som på 17. mai

 

Planen min var å legge inn noen  kveldsbilder fra hovedgata i tillegg, men jeg tror dette er mer enn nok for i dag. Så kan du heller kikke innom her og se de mest stemningsfulle bildene i morgen i stedet. 🤗 Nå blir det solingstjeneste og pleie av hodepine for min del resten av dagen.

I påska for fire år siden skrev jeg dette innlegget, om du vil lese: Påskeprosesjon i Spania/Easter parade in Spain Der skrev jeg dessuten litt mer om hva påska i Spania handler om.

 

Takk for at du kikket innom bloggen, og velkommen tilbake!
Del gjerne blogginnleggene med de du tenker kan ha interesse av å lese 🙂
Her er link til blogginnleggene på Facebook, og her er link til innlegg på Instagram (story)

24 kommentarer

    1. Helt grusomt å se, fascinerende joda, men helt grusomt, ser ut som en mix av fandens ondskap, satanister/islamister/kukluxklan. Men de grå kappene (hun jenta på bilde 4, gutten på bilde 10 etc) er ganske kule, fikser du meg en sånn?

      1. Ikke så grusomt om man skjønner betydningen, og den er nok litt fremmed for oss nordboere 🤗 Haha, hva ville du bruke kappen til? Lage din egen prosesjon fra Fjell ned til sentrum av Drammen? 😁 Tror forresten man må være medlem av et slikt katolsk samfunn for å få tilgang på ei kappe 😉

        1. Jeg skjønner betydningen, grusomt, helt grusomt! Prosesjon nei, jeg skulle hatt den på meg på fest vel!! Neida, bare snakk med rette folka så går det bra 😜👍🏾

          1. Jeg tenker at dette er deres tradisjon og at det er interessant å vite om. Jeg er ikke-troende, men jeg er tross alt en del i Spania. Man skal alltid har respekt for andres livssyn og livsstil, selv om man ikke nødvendigvis er enig i hvordan det praktiseres.
            Aha, du synes de var SÅ flott! Du klarer det du vil 😉

            1. At det er interessant var vel det jeg skrev i første kommentar, eller jeg brukte ordet fascinerende. Å ha respekt for andres livssyn og livsstil er det vel heller ingen her som har sagt noe på, men en behøver ikke ha respekt for religion, vi er i 2023 og vi vet utmerket godt at religion i dag handler om indoktrinering, politikk, penger og makt. Det jeg påpekte her var grusomt var rettet mot bruken av capiroter, inkvisisjonen og dens historie, for det VAR grusomt, samme med de brorskapene/sektene med hva de innebærer, som disse består av den dag i dag. Ja, jeg likte akkurat den. Jeg har flere religiøse plagg, du skulle sett meg da jeg vandret rundt her i min djibbe, homoflagget, to hunder og plutselig kom der et tv-team som broadcastet meg i dette antrekket 😜

              1. Jeg skal ikke forsvare hverken det ene eller det andre. Kanskje får jeg lyst til å sette meg mer inn i dette med broderskap og capiroter senere en gang. Skulle likt å sett deg i din djibbe, ja 😜

                1. Capiroter er ikke så mye å sette seg inn i, det er de kjegledraktene som spanjolene tvang de vantro til å gå med da de forbød andre religioner. Men nå har de jo reversert det hele, og i Spania er det jo fritt fram for alle såkalte religioner, da inkludert undertrykkende plagg som nikab, burka etc. Capirotene blir båret under prosesjonen som en markering for å angre sine synder (typisk katolsk), det er den offisielle versjonen. Men Spania bedriver gjentakelse av historien, så hva de har lært av den vet ikke jeg. Inkvisisjonen og måten alt ble gjort var grusom, selv om jeg personlig mener at islamforbudet var en bra ting. Å la islam slippe til igjen tror jeg de vil angre på. Kanskje du får se meg i min Abaya (djibbe) til sommeren. Får se hvordan aranerne reagerer i år.

                  1. Nja, det var historien rundt alt dette jeg mente jeg “kanskje” får lyst til å sette meg inn i en gang. Men da må jeg i så fall gå tilbake til maurernes inntog i Spania og se alt i historisk perspektiv frem til i dag. Vet ikke om jeg har mange nok år igjen på jorda til å klare dette mesterstykket, så jeg får heller klare meg med her og nå.

                    1. Start heller da med 1478. Så kan du ta tiden før senere hvis du føler for. Men jeg ville startet med inkvisjonen og Ferdinand II.

    2. Stas med alle prosesjonene i Spania. Fint å se på. Fikk med meg noen sånne da vi var i Spania på ferie for mange år siden. Det var faktisk på sommeren. Hver helgen sin prosesjon, og det kan tydeligvis være gjennom hele året🙋🏼‍♀️

      1. Ja, prosesjonene er flotte, og de “feirer” sine helgener. Det fins også lokale helgener. Det er mange slike i ulike land. Husker jeg så noen i Brasil way back også. 😊

    3. Du fikk både nærkontakt, og mange flotte bilder av de forskjellige i prossesjonen.
      Har sett slike prosesjoner i Paraguay på 8.desember. Da var det jomfru Maria i stor dukkeformat som fikk mest oppmerksomhet.

      1. Det ble faktisk så mange bilder at jeg hadde det litt vanskelig da jeg skulle velge ut hvilke jeg skulle bruke i bloggen. 😀 Kan tenke meg at den prosesjonen i Paraguay var flott også. 🙂

      1. Thank you for the link, Boyd. Interesting to read! Jules and I saw some women carriers in the procession in Arroyo as well. I find it strange that not all brotherhoods allow women. Hopefully, that will change in Sevilla and other cities.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg