Den mystiske Nidarosdomen

Man kan bli ganske fasinert av Norges nasjonalhelligdom. Nidarosdomens størrelse og dens mystiske utseende på en mørk og kald, regntung kveld med månen på snei, kan vekke mange følelser, tanker og vibber. Og disse mørke, mystiske opplevelsene kan være ganske forskjellige fra de man opplever en varm sommerdag i strålende solskinn, spesielt når solstrålene skinner gjennom de fargerike vinduene.

Da jeg for noen år siden hadde besøk av to venner fra Nederland, tok jeg dem bl.a. med til Nidarosdomen. På innsiden fikk jeg noen merkelige spørsmål fra den ene. Jeg tenkte ikke mer over det før vi kom på utsiden av Nidarosdomen og han begynte å virre rundt på kirkegården og forklarte at det var så mange som ville ha kontakt med han. Det skulle vise seg at han har evner og fungerer som medium, altså har kontakt med dem på den andre siden, de som er døde for lenge siden. Deretter fulgte det mange spennende historier fra virkeligheten. 

Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske middelalderkatedral. En som kjenner Nidarosdomen godt, vil kunne fortelle mye om historiene rundt de tusener av små og store skulpturene i kleberstein som Nidarosdomen er utsmykket med. En omvisning inne i katedralen kan dessuten by på mange spennende fortellinger og historiske begivenheter.

Nidarosdomen en fin vårdag (Kari)

Nidarosdomen ble bygd over graven til Olav den hellige, vikingekongen som spilte en avgjørende rolle i kristningen av Norge. Han var konge i Norge i årene 1015 – 1028. Etter slaget på Stiklestad i 1030 fikk Olav Haraldsson betydning som rikshelgen. Gjennom middelalderen stod Nidarosdomen som et ruvende symbol på kirkens mektige posisjon og menneskenes gudstro. I middelalderen var den Nord-Europas viktigste pilegrimsmål. Pilegrimer fra fjern og nær kom til Nidarosdomen for å besøke Olav den helliges grav, og noen kommer fortsatt.

Nidarosdomen ble påbegynt allerede i 1070, og stod ferdig rundt år 1300. Fra slutten av 1800-tallet har den vært gjenstand for mye oppussing og mange restaureringer. Den dag i dag har katedralen kontinuerlig rundt 30 håndverkere i sving med ulike prosjekter.

Men hvorfor Nidarosdomen, og ikke Trondheimskatedralen eller Trondheim domkirke? De få nålevende menneskene i Norge som har levd i mer enn 94 år, vil ha levd den gangen byen vår het Nidaros. I 1930 byttet Nidaros offisielt navn til Trondheim. Byen har tidligere også vært kjent som Trondhjem. 

Bjørn og jeg klatret opp på steinmuren foran Nidarosdomen

 

Erkebispegården ligger rett ved Nidarosdomen og er et slottsanlegg i stein på rundt 100 x 100 meter. Den ble bygd som erkebiskopens residens, og var Norges religiøse og politiske maktsentrum i middelalderen og frem til reformasjonen i 1537. På området fins det i dag flere rom og saler som leies ut til spesielle anledninger.

Inngang til Erkepispegården ved Nidarosdomen

 

Her finner du gårsdagens innlegg: Byvandring i Trondheim på bloggtreffet

 

Takk for at du kikket innom bloggen, og velkommen tilbake!
Del gjerne blogginnleggene med de du tenker kan ha interesse av å lese 🙂
Her er link til blogginnleggene på Facebook, og her er link til innlegg på Instagram (story)

22 kommentarer
    1. Nidarosdomen er flott altså! Jeg har vært der på omvisning inne – og jeg har vært rundt der noen ganger, ja! Spennende å være medium da – eller kanskje litt ekkelt? Klem <3

      1. Artig at du også har vært der på omvisning 😊 Det er en spesiell stemning både i og rundt der. Ja, spennende med medium, men ikke ekkelt, synes jeg. Kjenner tre som er det, og de har et naturlig forhold til det. 😊

    2. Jeg er en veldig sjelden kirkegjenger, men jeg er fasinert av de gamle bygningene, arkitekturen og historien bak dem. Nidarosdomen er både vakker og majestetisk. Jeg har vært der for mange år siden, så en gjensyn hadde vært fint. Håper du har hatt en fin onsdag, klem 🤗

      1. Jeg kan ikke skryte på meg å være kirkegjenger heller. Drar bare i kirker på besøk, for eksempel i bryllup og dåp. Ellers for å oppleve storheten til disse flotte, historiske byggverkene. 😊 Du må si fra om du er på disse kanter 😉 Dagen min har vært fin, og det håper jeg din har vært også! 😊

      1. Nidarosomen må ha vært enorm og staselig den gangen den ble bygd, og det er den sannelig enda! Koselig at du ble med på turen! 😀

    3. Vet du de første 12år I Norge bodde jeg på Averøy i Møre og Romsdal og vi tok ofte turer til Trondheim og jeg har vært til Nidarosdomen, men aldri vist så mye om det som jeg nå gjør etter din innlegg!! Tusen takk, det var en spennende historie! Og forresten har mente å si det flere ganger, men den jakke du har på din cover bilde- I love it!! Ha en flott dag i nord!

      1. Da bodde du virkelig ute i havgapet dine første år i Norge! 😊 Artig at du nå vet litt mer om Nidarosdomen. Den er jo en viktig del av ditt andre hjemland. 😉 Jeg elsker den jakka selv, og håper at den aldri blir utslitt! Kjøpte den i Spania for nærmere ti år siden.

    4. Man kjenner at man er i Nidarosdomen av mange grunner, mye energi der!. Men et flottere bygg skal man leite lenge etter, det er helt fantastisk rett og slett.

    5. Nidarosdomen er et flott byggverk, og veldig fint å få mer historie om den. Har vært både inne og ute, og fikk også oppleve Nidarosdomens guttekor en jul noen år tilbake. Det var noe jeg har hatt lyst til lenge, og for en fin opplevelse, og lyd inne i kirken. 🙂

      1. Ja, den er veldig flott! 😊 Og det å oppleve den og kjenne på alt tilbake i historien, er også ganske spesielt. Kan tenke meg det var flott å oppleve Nidarosdomens guttekor! 😊

    6. Beautiful Cathedral and nice to read the fascinating history. Why was town name changed from Nidaros to Trondheim?

      1. In the middle age the name used was “the trading place Trondhjem” Around year 1000 the city was called “Þróndheimr”, then later named Nidaros because it is situated by the river Nid (old name, today called Nidelva). The name has changed a few times throughout history.

    7. Interesting, I was curious, of course many towns, cities and countries have been renamed throughout history 😊

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg