PAKKELEIKEN

Etter at jeg flyttet hjemmefra og fikk mitt eget lille krypinn, fant jeg ut at jeg ville invitere familien min til førjulstrivsel hjemme hos meg, med litt godt å spise og drikke. Dette ble godt mottatt av hele hurven, og lille julaften ble for all ettertid min kveld. – Dvs. min kveld til å invitere og servere. Jeg har bodd mange steder, men familien har alltid funnet veien hjem til meg denne kvelden, som jo er veldig koselig. Da er huset vasket og pyntet til jul, og alle har forventninger om fine juledager. 

Etter at de to villstyringene som jeg vokste opp med, fikk egne familier, og jeg også fikk den samme gode ideen, ble vi flere og flere samlet hjemme hos meg lille julaften. Og etter som det har vært skifter av partnere og vi søsknene begynte å produsere barn, har selskapet blitt større, mindre, og større igjen. Småttisene har blitt store og begynt å ta med sine partnere, og om ikke lenge er det vel på tide at en ny generasjon ser dagens lys også. Hvert år er det “same procedure” med servering av gløgg, kaker og kaffe, og selvsagt makaronisalat og julebrus. Makaronisalat er nok ikke noen typisk norsk julemat, men faktisk veldig typisk lillejulaftenmat for klanen min. Dette er, så merkelig som det enn høres ut, så innarbeidet at det ikke blir lille julaften uten makaronisalat, og det er jo ille, for da blir det ikke jul heller. Juledager har jo også en kronologisk rekkefølge, så det ville naturligvis blitt stor oppstandelse resten av jula om jeg ikke laget makaronisalat.

 

Hovedrett på lille julaften: Makaronisalat

 

For noen år siden, var det evig nok “action” når småttisene løp rundt og laget underholdning for oss foreldre og besteforeldre. De siste årene synes jeg imidlertid alle har blitt roligere og på grensen til kjedelige, så jeg tenkte at vi måtte kunne gjøre noe mer enn å spise og fise. Løsningen ble en pakkeleik. Og samtidig ble dette en erstatter for den evige byttingen av julegaver, unyttige ting som vi ikke har bruk for, og ikke ønsker oss. Jeg tok en sjefsavgjørelse for noen år siden. Barna får gaver til de fyller 20 år, og de voksne får tåle og respektere at jeg ikke vil utveksle penger og dill-dall lenger. Dessuten har jeg ikke overskudd til å fly rundt i butikker. Det er en sport jeg utøver litt mindre nå enn før, av naturlige årsaker.

Lille julaften er den koseligste kvelden i jula. Dagen i dag har jeg brukt til å lage mat og gjøre i stand til selskap. Det krever en del planlegging og forberedelser, men etter mange års erfaring og med god hjelp, kommer jeg alltid i mål. Faklene ble tent og den røde løperen rullet ut i tide i år også.

 

Pakker til pakkeleiken

 

Høydepunktet for kvelden var pakkeleiken. Alle hadde med en liten pakke hver til ca 50 kroner. Disse la vi i en kurv, i mangel på nissesekk, og satte oss tett sammen rundt stuebordet. Etter at alle 16 hadde trukket hver sin gave og høytidelig åpnet den i nærvær av de andre i klanen, begynte vi å kaste terninger. Vi bruker to terninger, starter med én terning på hver side av bordet, og så går leiken i høyt tempo. Hver gang noen får terningkast seks, stopper vi opp, veldig plutselig og hastig, og han/hun som har fått seks, får ta en av de andres gaver. Så fortsetter vi så svetten siler, og i kampens hete er noen gaver mer populære enn andre. Godteripizzaen og lakrisene skiftet stadig eiere, mens refleksen og lipsylen ikke var fullt så populære. Ikke alle klarte å holde tempoet oppe, for det krever utholdenhet og oppmerksomhet å følge med i terningkast og gavebytting, men vi kom i mål. Vi pleier å sette av 30 minutter til gaveleiken, og i innspurten kastes terningene ekstra fort og det stjeles gaver over en lav sko.. Når klokka ringer etter avtalt tid, er det opptelling og vi kan puste lettet ut. Noen er fornøyde med kveldens fangst, mens noen satser på å komme sterkere tilbake til neste år.

 

Vel overstått pakkeleik.

 

Etter 30 år som initiativtaker til dette førjulstreffet, har jeg vurdert å gi stafettpinnen videre. Foreløpig har imidlertid ingen arvtager meldt seg, så det er nok for tidlig, og da har jeg sannsynligvis gleden av å invitere klanen til lille julaften neste år også.

Tusen takk for en kjempehyggelig kveld! Dere er en herlig gjeng! Noen andre som har kost seg?

God jul! 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg